Zapraszamy do kontaktu

Z przyjemnością pomożemy w doborze odpowiedniego programu wydarzenia.

tel. 48 509 987 352

Dobre maniery przy stole

Spotkania przy stole zawsze są wyjątkowe. Rodzinne kolacje, romantyczne randki czy biznesowe lunche – podczas każdej z tych okazji dobre maniery przechodzą sprawdzian. Prawidłowe korzystanie z wachlarza sztućców czy kieliszków to tylko wierzchołek góry lodowej dla tych, którzy do stołowej etykiety nigdy nie przykładali większej uwagi. Stół, znajdujące się na nim potrawy i siedzący przy nim ludzie to prawdziwe pole bitwy, na którym warto jest umieć się odnaleźć.

By dobrze i pewnie czuć się podczas każdego posiłku spożywanego w towarzystwie, warto poznać zasady dobrych manier obowiązujących przy stole.

Czego dowiedzą się Państwo podczas szkolenia?

Nie-trudne potrawy

Jak jeść spagetii, krewetki czy mule? Czy rybę należy jeść używając dwóch widelców? Czy da się elegancko zjeść pizzę i burgera? Jak poradzić sobie, gdy na stół trafia potrawa, którą widzimy pierwszy raz w życiu?

Sztućce

Jak prawidłowo trzymać sztućce? Czym różnią się od siebie dostępne widelce i jak odgadnąć, z którego kiedy należy skorzystać? W jaki sposób można porozumiewać się z innymi za pomocą sztućców?

Kieliszki, serwetki i inne elementy nakrycia stołu

Który kieliszek odpowiedni jest do białego, a który do czerwonego wina? Jak prawidłowo trzymać kieliszek i wznosić toast? Jak korzystać z serwetki? Kiedy wypada korzystać z dostępnych na stole przypraw?

Nakrycie stołu i rozsadzenie gości przy stole

Jak rozsadzić gości przy stole? Do czego służą winietki? Jak prawidłowo nakryć stół i jak wiele miejsca powinno przeznaczyć się dla jednego gościa? Z jakich elementów powinno składać się jedno nakrycie?

Special Services

Aleksandra Pakuła - założycielka Instytutu Etykiety. Trenerka etykiet, która poza salą szkoleniową od niemal trzech lat wiedzę z zakresu dobrych manier propaguje także w internecie. Specjalistka w dziedzinie marketingu usług profesjonalnych, posiadająca duże doświadczenie w pracy z osobami na najwyższych szczeblach korporacji. Autorka jednego z najpopularniejszych w Polsce blogów poświęconych w całości tematyce savoir-vivre’u.

W zależności od potrzeb, szkolenie może trwać od 1 godziny do 8 godzin zegarowych. Agenda szkolenia zostanie dostosowana do konkretnej grupy, tak by realizowany program jak najlepiej odpowiadał potrzebom uczestników.

W celu zarezerwowania terminu szkolenia oraz uzyskania szczegółowych informacji, zapraszamy do kontaktu pod adresem kontakt@instytutetykiety.pl lub pod numerem telefonu 48 509 987 352.